Hra Nepriznaná budúcnosť odhaľuje obdobie tabuizovaného holokaustu

20.03.2012 Bratislava

Bratislava 20. marca (TASR) - Nepriznaná budúcnosť je názov divadelnej hry Ľuby Lesnej o holokauste, ktorá bude mať 21. marca premiéru v Divadle Ticho v bratislavskom Staromestskom klube 10 x 10. Ňou si chcú pripomenúť obete koncentračných táborov a je tiež zamyslením sa nad akýmkoľvek násilím v spoločnosti.

"Hra bola napísaná k 70. výročiu prvého transportu, ktorý z Popradu do Osvienčimu odišiel 25. marca 1942. Zároveň nadväzuje na širší projekt k tomuto jubileu," uviedla pre TASR autorka. Poznamenala, že rodina jej otca skončila v koncentračnom tábore, o čom dlhoročne nevedela, pretože táto téma bola nielen u nich doma tabuizovaná.

Do deja Lesná zakomponovala vlastné skúsenosti i zážitky členov širšej rodiny, ktorá sa stretla pri slávnostnej židovskej večeri seder. Na nej sa tí, ktorí prežili holokaust, stretávajú so svojimi príbuznými, o ktorých ani nevedeli, že ich majú, pretože násilné udalosti ich rozdelili po celom svete. Náhodou sa našli cez internet na základe nájdeného denníka mamy, ktorá v ňom opisuje každodenný život vo vyhladzovacom tábore v poľskom Osvienčime. Fenomén holokaustu nepostihol len hlavných hrdinov, ale tiež ich susedov, známych, priateľov či celkom neznámych, ktorým nepriaznivo a radikálne zasiahol do života.

Scénického čítania sa zúčastnia herci Vladimír Jedľovský, Mária Kráľovičová, Štefan Kožka, Judita Hansman, Sláva Daubnerová, Dada Gudabová, Jana Lieskovská, Pavel Graus, Tomáš Vravník. Hru dramaturgicky pripravila Viki Janoušková s režisérom Lukášom Kodoňom. Podujatie sa koná pod záštitou podpredsedu vlády Rudolfa Chmela a Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea.
 

Vyberte región